ხოხბის მომზადების მრავალი წესი არსებობს, ქართული ეროვნული"ჩახოხბილი" ალბათ თავიდან ხოხბით მზადდებოდა, უმარტივესია და უგემრიელესი ჩვეულებრივი წესით შემწვარი ფრინველი, მსოფლიო კულინარიაშიც ხოხბის კერძების უამრავი რეცეპტი არსებობს, გთავაზობთ ერთ–ერთ
მათგანს, შდარებით მისაღებს ქართული გემოვნებისთვის და მარტივს.
შემწვარი ხოხობი ხახვით და სოკოთი
ინგრედიენტები: 1 ხოხობზე: 1 სუფ/კოვზი გამდნარი ღორის ქონი, 2 სუფ/კოვზი კარაქი, 150 გრ. ქამა ან თეთრი სოკო, 120 გრ. ხახვი, 40 მლ. თეთრი ღვინო.
მომოზადება: ხოხობი დავამუშავოთ გავრეცხოთ და შვწვათ ტაფაზე, აირღუმელში. როდესაც შეწითლდება ყველა მხრიდან, დავამატოთ სოკოს პარარა ქუდები და ხახვის პატარა ზომის მთლიანი თავები, რომლებიც ოდნავ მოშუშულია ცხიმში. დავფაროთ ტაფას თავსახური და დაბალ ცეცხლზე განვაგრძოთ შუშვა. მომზადებამდე ცოტა ხნით ადრე დავამატოთ ღვინო, 1 ჭიქა მაგარი ბულიონი და წამოვადუღოთ. ეს ბლუდა ღვინის გარეშეც შეიძლება მომზადდეს. სუფრაზე გატანისას ხოხობი ჩავდოთ ღრმა ჭურჭელში და შემოულაგოთ სოკო, ხახვი, მოვასხათ წვენი. გარნირად შეგიძლიათ მიიტანოთ შემწვარი კარტოფილი.